Wirówki – klaryfikatory
Siła odśrodkowa była zawsze stosowana do oddzielania w sposób ciągły zawieszonych cząstek stałych zawartych w naturalnych sokach.
Separatory REDA S.p.A. dla soków owocowych i innych napojów są wyraźnie badane pod kątem klarowania i zatężania produktu z tych substancji (miazga, włókna, cząsteczki itp.).
Typowe zastosowania tych procesów są określane jako: owoce cytrusowe, jabłka, gruszki, brzoskwinie, jagody, winogrona, tropikalne soki owocowe.
Dzięki wirówkom ostatniej generacji REDA możliwe jest uzyskanie klarowania moszczu i wina o wyjątkowych rezultatach, unikanie oksydacji produktu i pracy w sposób automatyczny.
Obróbka win (młodych, czerwonych, białych, ale również win musujących) za pomocą separatorów o dużej szybkości REDA SpA daje entuzjastyczne rezultaty w kategoriach godzinnych przepływów i blasku, ponieważ wysoka siła odśrodkowa wytworzona wewnątrz misy oddziela całkowicie wyczerpane drożdże i inne pozostałości.
Brak utleniania produktu i możliwość klarowania produktów, nawet jeśli są bardzo brudne (wirówka ulega samooczyszczaniu w bardzo szybkich czasach) sprawiają, że wirówka bez wątpienia jest najlepszym rozwiązaniem do klarowania win na końcu fermentacji, również na bardzo szybki proces i redukcja potrzebnej siły roboczej.