Nanofiltracja
Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i stałej współpracy z naszymi klientami, tworzymy jednostki nanofiltracyjne do obróbki serwatki i mleka:
– serwatka mleczna. Po odpowiednim wyjaśnieniu, pasteryzacji i skimmowaniu, serwatkę można rozdzielić na dwie frakcje: retentat zawierający praktycznie wszystkie substancje stałe (białka serwatkowe, laktozę i sole) i permeat zawierający praktycznie wodę i dużą część chlorku sodu (jeśli występuje w wysokich stężeniach). ilość w serwatce / serwatce, proces nanofiltracji jest wręcz podobny do odwróconej osmozy, z tą różnicą, że w odwróconej osmozie wszystkie substancje rozpuszczone są skoncentrowane, podczas gdy w nanofiltracji zawartość sodu jest niższa). W przypadku, gdy stężenie ma za cel ostateczny przygotowanie proszku lub koncentratu w płynie przeznaczonego do żywienia ludzi lub zwierząt, bezwzględnie zaleca się NF, ponieważ jego zawartość sodu w proszku jest niższa o co najmniej 40% (może to być osiągnął 8% sodu w stanie suchym).
– mleko (całe lub odtłuszczone). W tym przypadku obowiązuje to samo, co w przypadku mleka z odwróconą osmozą. Przetwarzanie nanofiltracji, w przeciwieństwie do zatężania za pomocą ultrafiltracji, umożliwia przygotowanie wstępnie stężonego mleka zawierającego całą laktozę, a zatem przejście do późniejszego wytwarzania sera, otrzymując związki takie jak budynie lub słodki kremowy ser, bardzo odpowiedni do żywności dla niemowląt.