Filtry odwróconej osmozy
Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i stałej współpracy z naszymi klientami, dążymy do stosowania urządzeń do uzdatniania wody z odwróconej osmozy do ogólnego zastosowania przemysłowego, a szczególnie do przemysłu mleczarskiego.
W szczególności wnioski dotyczą:
– czyszczenie wód linii produktów, zbiorników, kadzi i wszystkich urządzeń mających kontakt z mlekiem. Przychodzi przetwarzany tylko pierwszy „ciąg”, z którego odzyskuje się wodę (permeat) i składniki skoncentrowane na mleku (retentat).
– serwatka mleczna. Po odpowiednim wyjaśnieniu, pasteryzacji i skimmowaniu, serwatkę można rozdzielić na dwie frakcje: retentat, zawierający praktycznie wszystkie składniki stałe karmione serwatką i permeat (praktycznie woda ze śladowymi ilościami organicznymi i solami).
– odwrócona osmoza może koncentrować ciała stałe do 18-25%, a zatem jest doskonałą obróbką wstępną przed późniejszym odparowaniem i ostatecznym wysuszeniem, pozwalając na znaczące oszczędności ekonomiczne. Skoncentrowaną serwatkę można nawet przenieść do stanowiska procesowego, z niezwykłą ekonomiczną oszczędnością w transporcie.
– mleko (całe lub odtłuszczone). Mleko jest wstępnie zagęszczane przez odwróconą osmozę aż do końcowego stężenia ciał stałych w retentacie wynoszącym około 30%: operację tę można wykonać jako wstępne zatężenie do etapu odparowania i późniejszego wysuszenia, zawsze w celu uzyskania korzyści ekonomicznych w końcowej fazie procesu. pulweryzacja, możliwość przetwarzania mniejszych objętości przy wyższych stężeniach.
– odzyskiwanie wody (polerowanie) skroplin z parowania mleka lub serwatki, permeaty odwróconej osmozy lub nanofiltracji serwatki, permeaty ultrafiltracji. Odzyskiwanie może wynosić od 70% do 97 w przypadku RO i NF, natomiast odzyskanie UF wynosi maksymalnie 75%. Również w tych zastosowaniach stosowane membrany są typu polimerowego z nawiniętą spiralą konstrukcją.