Klasyfikatory stosowane są w zamkniętych układach mielących, a ich celem jest oddzielenie frakcji właściwej od frakcji grubej (nadziarna), która z powrotem wraca do młyna. Stąd nazwa układ zamknięty. Klasyfikatory pracują w układach suchych, natomiast w układach mokrych stosowane są hydrocyklony. Przy mieleniu na sucho używamy klasyfikatorów powietrznych statycznych i dynamicznych lub cyklonów.
Klasyfikatory mogą pracować także samodzielnie, jako samodzielne instalacje. W skład instalacji klasyfikującej wchodzą sam klasyfikator, wentylator (wytwarzanie podciśnienia w układzie), filtry.
Klasyfikatory używane są do rozdzielania frakcji drobnych i bardzo drobnych, najczęściej w zakresie od kilku mikronów, przy zachowaniu bardzo wysokiej jakości uziarnienia frakcji.
Wśród wielu zalet klasyfikatorów, na szczególną uwagę zasługują:
– łatwa regulacja wielkości klasyfikowanych cząstek
– ustawienie stałej w czasie wielkości klasyfikowanych cząstek
– niskie zużycie energii podczas procesu
– możliwość klasyfikacji także wilgotnych cząstek
– wysoka jakość klasyfikacji i niezawodność urządzenia