Firma TALLERES ESTEBAN TOLOSA DAVIA jest producentem kompleksowej linii do wysmażania peletu chipsów, snacków, prażynek. Jest to użyteczny i wydajny system do dozowania, smażenia i odsączania przekąsek wysmażanych.
W skład linii wchodzą:
– Dozownik do chipsów skonstruowany ze stali nierdzewnej. Oferuje niezależną kontrolę wstrząsów w celu maksymalnego skomasowania wkładanych produktów. Składa się z zasobnika odbierającego na 35kg produktu brutto i tacy, które pozwalają nam na dozowanie z różna intensywnością w zależności od surowca.
– Wysmażalnik peletu wykonany ze stali nierdzewnej umożliwia podgrzanie oleju za pomocą elektronicznego kontrolera temperatury. Konstrukcja wysmażalnika gwarantuje nam stałą temperaturę oleju przy minimalnych jej wahaniach. Podstawowym elementem działania systemu transportu produktu są oczka siatki (perforacja) wykonane ze stali nierdzewnej, umożliwiające prace z niezbędną dla każdego rodzaju chipsów precyzją, jak również dużą elastyczność procesu smażenia.
(Okapy wyciągowe dzięki swym rozmiarom pozwalają uniknąć efektu kumulowania sie dymu, który powstaje w tym procesie)
– Taśma odtłuszczająca skonstruowana ze stali nierdzewnej składa sie z cylindra obrotowego z perforowanej blachy i wewnętrznych spirali, po to, aby produkt był transportowany płynnie i bez uszkodzeń. Może być regulowana w zakresie prędkości obrotowej, w zależności od charakterystyki chipsów. Taśma odtłuszczająca ma bardzo istotną zaletę polegającą na tym, że produkt jest wewnętrznie schładzany, co umożliwia jego bezproblemowe zapakowanie.
– Pojemnik odbioru oleju. Olej może być odzyskiwany w celu ponownego użycia. Rozkładane wsporniki umożliwiają możliwość nachylenia taśmy odtłuszczającej w zależności od tego czy chcemy, aby produkt został wylany czy opcjonalnie wolimy wyregulować podłużnie końcówkę korpusu, po to, żeby uniknąć wysypania się już usmażonych chipsów.
– Dosmaczacz nie jest elementem linii standardowej, natomiast jest opcją.
Proces smażenia jest w pełni kontrolowany za pomocą panelu sterowania z możliwością regulacji temperatury wysmaż alnika. Połączenie z wariatorem prędkości taśmy przesuwu, sonda temperatury o dużej precyzji, regulacja natężenia przepływu dozowania – dzięki takim możliwościom, system jest automatyczny. Posiada indywidualny, niezależny system rozruchu i zatrzymania pracy.