Wymogi sanitarne produkcji żywności są niezwykle restrykcyjne. Urządzenia muszą spełniać surowe standardy czystości, aby uniknąć zanieczyszczenia produktów. Czyszczenie tych urządzeń musi być prowadzone szybko i dokładnie. Standardy dotyczące czyszczenia są najlepiej osiągane przy użyciu systemów CIP (Clean-in-Place).
Systemy CIP zapewniają szybkie, skuteczne i pewne czyszczenie wszystkich typów urządzeń używanych w przemyśle produkcyjnym. Jest to metoda, w wyniku której urządzenie lub instalacja zostaje całkowicie oczyszczone bez potrzeby ich rozmontowywania.
System CIP jest podzielony na różne etapy:
- Woda – w celu usunięcia pozostałości
- Zasada – alkaliczne detergenty rozpuszczają tłuszcz i białka oraz czyszczą miejsca gdzie się pojawiają odporniejsze pozostałości
- Pośrednie płukanie wodą
- Kwas: w celu zneutralizowania żrących pozostałości na powierzchni urządzenia. Kwaśne detergenty usuwają pozostałości mineralne w systemach (szczególnie obszary ciepłe, tak jak w urządzeniu do pasteryzacji).
- Ostateczne płukanie wodą: Zimna woda wypłukuje pozostałości roztworu kwasu.
CIP jest systemem zamkniętym, zwykle kontrolowany automatycznie, a etapy czyszczenia są ustawione na optimum czasu dla wydajnego oczyszczenia wszystkich części urządzenia.