Termowinifikatory
REDA S.p.A. zaprojektowała i wyprodukowała nową instalację do ekstrakcji polifenoli z winogron z łodygami, która wykorzystuje ciągły i ultraszybki proces w celu wydobycia maksymalnej ilości antocyjanów, garbników i prekursorów aromatu. Ostatecznym rezultatem są wina, które całkowicie respektują typowość oraz lepszą strukturę, kolor i bukiet. Wina są perfumowane, miękkie i okrągłe od pierwszego dnia bez graminoidu, cierpki smak, który jest obecny, gdy stosowane są tradycyjne techniki.
Zabieg ten zapewnia maksymalną ekstrakcję polifenoli w okresie fermentacji trwającym 2/3 dni w zwykłych temperaturach fermentacji, z ogromną przewagą możliwości zarządzania winifikacją podczas krótszych i krótszych zbiorów.
Instalacja sterowana automatycznie, za pomocą PLC, jest wyposażona w oryginalny system odzyskiwania ciepła REDA S.p.A., zapewniający oszczędność energii do 60/70% zarówno podczas fazy grzania, jak i chłodzenia.
REDA oferuje podstawowy model EPR i oryginalną wersję EPR-F, wyposażoną we własny agregat chłodniczy / pompę ciepła, w ten sposób dostarczony gotowy do użycia.