Pasteryzacja HTST
Od ponad 30 lat REDA S.p.A działa w procesie pasteryzacji mleka, wykorzystując i stale rozwijając rośliny serii HTST (High Temperature Short Time). Instalacje te są całkowicie zautomatyzowane lub półautomatyczne, przeznaczone do produkcji pasteryzowanego świeżego mleka i produktów ubocznych.
Głównym celem pasteryzacji mleka jest niszczenie zawartych patogennych drobnoustrojów: ten zakres zwykle osiąga się przez poddanie produktu obróbce cieplnej do wysokich temperatur przez krótki okres czasu, a następnie jego szybkie schłodzenie. Otrzymany pasteryzowany produkt zostanie następnie skomercjalizowany przy użyciu systemu łańcucha chłodniczego.
Podczas procesu pasteryzacji REDA S.p.A. oferuje również następujące opcje:
– klaryfikacja, standaryzacja, baktofugacja;
– odpowietrzanie;
– homogenizacja.
Pasteryzatory produkowane przez REDA S.p.A. są wstępnie zmontowane i przetestowane na platformie ze stali nierdzewnej. Zostały zaprojektowane i wykonane w celu łatwej instalacji na miejscu dzięki filozofii „Plug-and-Play”.
Pasteryzacja ESL
Instalacje te zostały opracowane przez REDA S.p.A. do produkcji mleka E.S.L. (Extended Shelf Life) i są całkowicie zautomatyzowane z nadzorem.
W porównaniu do tradycyjnych urządzeń pasteryzujących (H.T.S.T.), instalacje te pasteryzują świeże mleko przez ogrzewanie produktu w wyższych temperaturach.
Po pasteryzacji produkt utrzymuje się w temperaturze + 4 ° C.
The E.S.L. Instalacje REDA S.p.A. zapewniają wysoką jakość pasteryzowanego mleka, dużą niezawodność, długie i wysokowydajne produkcje oraz wysoką termiczną regenerację, a następnie znaczącą oszczędność energii (do 90%).
Kompaktowa i solidna konstrukcja pozwala na prosty i szybki montaż w miejscu instalacji, krótkie czasy rozruchu oraz bardzo proste sterowanie i sterowanie.