Pasteryzatory rurowe
Pasteryzatory REDA są w pełni zautomatyzowanymi systemami, w których produkt jest ogrzewany w sposób pośredni, a więc bez bezpośredniego kontaktu z czynnikiem grzewczym. Ogrzewanie odbywa się w „delikatny sposób”, zachowując nienaruszoną jakość produktu. Wykorzystują wymienniki ciepła z modułami „wielorurowymi w rurze” typu AISI 316L. Mają konstrukcję falistej rury, aby zapewnić wysoką wydajność wymiany termicznej i umożliwić łatwą kontrolę po stronie produktu.
Wysoka regeneracja ciepła jest osiągana zarówno w produkcie / produkcie, jak i w obwodzie pomocniczym sterylnej wody w recyrkulacji i może osiągnąć nawet 90%. Systemy te są zaprojektowane tak, aby spełnić wszystkie wymagania dotyczące pakowania technologicznego (napełnianie na zimno, napełnianie na gorąco, napełnianie aseptyczne) i można je łączyć z systemami akcesoriów, takimi jak odstojniki (z odzyskiwaniem aromatów), homogenizatory, aseptyczne zbiorniki, zintegrowany system CIP.
Automatyzacja zakładów REDA umożliwia programowanie sterowników PLC, komputerów PC i systemów nadzoru w celu umożliwienia sterowania instalacją (również zdalną) lub integracji w bardziej złożonych systemach procesowych.
Jednostki są wstępnie zmontowane na płozie ze stali nierdzewnej, zaprojektowanej i wykonanej dla łatwej instalacji na miejscu dzięki konstruktywnej filozofii „Plug-and-Play”.
Zdolności produkcyjne mogą się wahać od minimum 1000 l / h do maksimum 30 000 l / h, ze stałą lub zmienną prędkością.
Pasteryzacja HTST
Od ponad 30 lat REDA S.p.A działa w procesie pasteryzacji mleka, wykorzystując i stale rozwijając rośliny serii HTST (High Temperature Short Time). Instalacje te są całkowicie zautomatyzowane lub półautomatyczne, przeznaczone do produkcji pasteryzowanego świeżego mleka i produktów ubocznych.
Głównym celem pasteryzacji mleka jest niszczenie zawartych patogennych drobnoustrojów: ten zakres zwykle osiąga się przez poddanie produktu obróbce cieplnej do wysokich temperatur przez krótki okres czasu, a następnie jego szybkie schłodzenie. Otrzymany pasteryzowany produkt zostanie następnie skomercjalizowany przy użyciu systemu łańcucha chłodniczego.
Podczas procesu pasteryzacji REDA S.p.A. oferuje również następujące opcje:
– klaryfikacja, standaryzacja, baktofugacja;
– odpowietrzanie;
– homogenizacja.
Pasteryzatory produkowane przez REDA S.p.A. są wstępnie zmontowane i przetestowane na platformie ze stali nierdzewnej. Zostały zaprojektowane i wykonane w celu łatwej instalacji na miejscu dzięki filozofii „Plug-and-Play”.
Pasteryzacja ESL
Instalacje te zostały opracowane przez REDA S.p.A. do produkcji mleka E.S.L. (Extended Shelf Life) i są całkowicie zautomatyzowane z nadzorem.
W porównaniu do tradycyjnych urządzeń pasteryzujących (H.T.S.T.), instalacje te pasteryzują świeże mleko przez ogrzewanie produktu w wyższych temperaturach.
Po pasteryzacji produkt utrzymuje się w temperaturze + 4 ° C.
The E.S.L. Instalacje REDA S.p.A. zapewniają wysoką jakość pasteryzowanego mleka, dużą niezawodność, długie i wysokowydajne produkcje oraz wysoką termiczną regenerację, a następnie znaczącą oszczędność energii (do 90%).
Kompaktowa i solidna konstrukcja pozwala na prosty i szybki montaż w miejscu instalacji, krótkie czasy rozruchu oraz bardzo proste sterowanie i sterowanie.