Destylacja frakcyjna w bardzo niskiej temperaturze
Ten nowy system dealolaryzacji jest przeznaczony do stosowania w handlu wina przez destylację w niskiej temperaturze. Dzięki tej innowacyjnej technice przetwarzana jest tylko część wina (10/20% masy), podczas gdy pozostała część nie zostanie dotknięta.
Wielka zaleta dla zachowania jakości wina.
Zabieg przewiduje szybką „zimną destylację” wina w temperaturze + 15 ° C z ekstrakcją odparowanej mieszaniny z 50 ° / 60 ° Alkoholem.
System odzyskiwania aromatów zostanie wybrany w przypadku procesu produkcji aromatycznych win.
Zalety
Bardzo niska temperatura procesu i duża elastyczność dealera REDA pozwalają uzyskać wino finalne o wartości -1 ° / -2 ° Alkoholu bardzo dobrze zbalansowane, świeże i aromatyczne.
Najlepsze wyniki uzyskuje się w wartościach bezwzględnych przez interweniowanie pod koniec fermentacji wina, co pozwala mu od razu znaleźć idealną równowagę i nie być już przeszkadzanym.
Wreszcie, w przypadku pory deszczowej przed zbiorem winogron, urządzenie może pracować jako klasyczny koncentrator niskotemperaturowy do wzbogacania moszczu zawsze przez odparowanie próżniowe w temperaturze + 18 ° C / + 22 ° C.