Wirówki – klaryfikatory
Siła odśrodkowa była zawsze stosowana do oddzielania w sposób ciągły zawieszonych cząstek stałych zawartych w naturalnych sokach.
Separatory REDA S.p.A. dla soków owocowych i innych napojów są wyraźnie badane pod kątem klarowania i zatężania produktu z tych substancji (miazga, włókna, cząsteczki itp.).
Typowe zastosowania tych procesów są określane jako: owoce cytrusowe, jabłka, gruszki, brzoskwinie, jagody, winogrona, tropikalne soki owocowe.
Dzięki wirówkom ostatniej generacji REDA możliwe jest uzyskanie klarowania moszczu i wina o wyjątkowych rezultatach, unikanie oksydacji produktu i pracy w sposób automatyczny.
Obróbka win (młodych, czerwonych, białych, ale również win musujących) za pomocą separatorów o dużej szybkości REDA SpA daje entuzjastyczne rezultaty w kategoriach godzinnych przepływów i blasku, ponieważ wysoka siła odśrodkowa wytworzona wewnątrz misy oddziela całkowicie wyczerpane drożdże i inne pozostałości.
Brak utleniania produktu i możliwość klarowania produktów, nawet jeśli są bardzo brudne (wirówka ulega samooczyszczaniu w bardzo szybkich czasach) sprawiają, że wirówka bez wątpienia jest najlepszym rozwiązaniem do klarowania win na końcu fermentacji, również na bardzo szybki proces i redukcja potrzebnej siły roboczej.
Wirówki REDA serii RE-T zostały specjalnie zaprojektowane do czyszczenia, czyszczenia i standaryzacji mleka, śmietanki i serwatki.
Te separatory są specjalnie skonstruowane do zastosowań mleczarskich i łączą bardzo wysokie prędkości miski, aby uzyskać najlepszą wydajność oddzielania cząstek stałych o bardzo małych średnicach (tłuszcz, brud, zarodniki i bakterie itp.).
Standardowa konstrukcja tych separatorów zapewnia podawanie produktu pod ciśnieniem za pomocą miękkiego systemu dopływowego. Następnie produkt jest przyspieszany do prędkości oddzielania bez powodowania uszkodzeń żadnej z kuleczek tłuszczu.
Szeroka powierzchnia robocza, wysoka prędkość wirowania i wyjątkowo szybkie usuwanie osadu prowadzą do maksymalnej wydajności separacji i czyszczenia.
Odtłuszczony produkt i krem wypływają pod ciśnieniem, dlatego nie są potrzebne żadne pompy regeneracyjne.
Zakres wydajności procesu wynosi od minimum 1500 l / h do maksymalnie 50 000 l / h.
Wirówki REDA serii RE-P zostały specjalnie zaprojektowane do oczyszczania surowego mleka (krowa, owca, koza itp.) I serwatki.
Separatory są specjalnie skonstruowane do zastosowań mleczarskich i łączą bardzo wysokie prędkości miski, aby uzyskać najlepszą wydajność oddzielania cząstek stałych o bardzo małych średnicach (brud, zarodniki, bakterie itp.).
Standardowa konstrukcja tych separatorów zapewnia podawanie produktu pod ciśnieniem za pomocą miękkiego systemu dopływowego. Następnie produkt jest przyspieszany do prędkości oddzielania bez powodowania uszkodzeń żadnej z kuleczek tłuszczu.
Szeroka powierzchnia robocza, wysoka prędkość wirowania i wyjątkowo szybkie usuwanie osadu prowadzą do maksymalnej skuteczności czyszczenia.
Wyklarowany produkt opuszcza się pod ciśnieniem, dlatego nie jest potrzebna żadna pompa odzysku.
Zakres wydajności procesu wynosi od minimum 3000 l / h do maksymalnie 35 000 l / h.
Separator REDA serii RE-B to specjalnie zaprojektowane wirówki służące do oddzielania drobnoustrojów (zarodników i bakterii) od surowego mleka.
Korzyści z tego procesu są różne:
Poprawa okresu przydatności do spożycia mleka na rynku.
Poprawa jakości bakteriologicznej mleka wykorzystywanego do produkcji sera, mleka i serwatki w proszku.
Przywrócenie jakości w przypadku niekorzystnego doju, warunków logistycznych lub środowiskowych.
Podczas oddzielania bakterii mleko jest również czyszczone ze wszystkich możliwych zanieczyszczeń i obcych części. Proces usuwania drobnoustrojów może być zarządzany za pomocą standardowego systemu jednofazowego (bez recyrkulacji) lub w systemie dwufazowym (z recyrkulacją).
Wirówki te można umieścić przed lub za separatorem cedzakowym, ale aby uzyskać najwyższy poziom separacji bakterii, temperatura produktu nie powinna być niższa niż + 55 ° C, tak aby jego naturalna pozycja znajdowała się w linii pasteryzacji lub sterylizacji. Ponadto skuteczność usuwania bakterii zależy również od charakterystyki produktu.
Standardowa konstrukcja tych separatorów zapewnia podawanie produktu pod ciśnieniem za pomocą miękkiego systemu dopływowego. Następnie produkt jest przyspieszany do prędkości separacji bez jakiegokolwiek rozkładu kuleczek tłuszczu.
Szeroka powierzchnia robocza, wysoka prędkość wirowania i wyjątkowo szybkie usuwanie osadu prowadzą do maksymalnej wydajności separacji i czyszczenia.
Tratowane mleko wychodzi pod ciśnieniem, dlatego nie jest potrzebna żadna pompa odzysku.
Zakres wydajności procesu wynosi od minimum 3000 l / h do maksymalnie 35 000 l / h.
Automatyczne standaryzatory serii RTM realizowane przez REDA S.p.A zapewniają standaryzację mleka i śmietanki z najwyższą precyzją.
Systemy te działają normalnie w połączeniu z całkowicie wirującą wirówką i są wyposażone we wszystkie potrzebne elementy i akcesoria do regulacji tej samej wirówki: automatyczny zawór przeciwprężny, manometry do mleka i śmietany oraz krany do pobierania próbek.
Standaryzatory są wstępnie montowane i testowane w Reda przed dostawą, także w wersji uproszczonej (mod RTC) kontrolującej tylko poziom tłuszczu w śmietanie.
Co więcej, specjalne standaryzatory mogą być dostarczane na żądanie w celu standaryzacji mleka lub śmietanki bez żadnego połączenia z wirówką, a więc bezpośrednio ze zbiorników magazynowych. Standaryzatory są dostępne w pojemnościach między 5’000 a 50’000 litrów / godzinę.